Alain REMUE “Achter de schermen van de Cel Vermiste Personen”

Alain REMUE
(Diensthoofd Cel Vermiste Personen – Federale Politie)
 
Als we hem op TV zien verschijnen, betekent het dat we geconfronteerd zullen worden met een hoop ellende. Al meer dan 20 jaar geeft Alain REMUE een gezicht en een stem aan het werk van de Cel Vermiste Personen. Deze Cel is het steunpunt van de Federale Politie die ingeschakeld wordt bij onrustwekkende verdwijningen en identificatie van niet-geïndentificeerde personen.
Gemiddeld komen er elke dag 2 à 3 nieuwe dossiers bij, variërend van een jongere die uit liefdesverdriet of omwille van een slecht examen even “onderduikt”, een veertiger die op de lappen gaat met een nieuwe vriendin, een Alzheimerpatiënt op de dool, een zelfdoding of een vermist kind.
Het zijn niet altijd dramatisch afgelopen verdwijningen : een heel groot percentage wordt vlug opgelost. Als er kinderen vermist worden, neemt Alain REMUE steeds zelf de leiding van het onderzoek op zich. “Als er iets is, wat je in je leven echt niet wil zijn, dan is het wel een ouder van een vermist kind” is hierbij zijn uitgangspunt.
De voortdurende confrontatie met al deze ellende doet wat met een mens. Dat ondervond ook Alain REMUE zelf, die bij een speurtocht naar twee verdronken meisjes een duiker verloor met wie hij jaren lang had samengewerkt. Aan den lijve maakte hij een posttraumatische stressperiode door.
De Cel werd in september 1995, na de twee dubbele verdwijningen (Julie en Melissa en Ann en Eefje) in het Dutroux-tijdperk op vraag van de minister van Justitie opgericht, toen reeds onder leiding van de nog jonge rijkswacht-luitenant Alain REMUE.
De film en de televisieserie “Vermist” baseerden zich ten dele op de werking van de Cel Vermiste Personen, maar zijn niet geheel waarheidsgetrouw, omdat het werk van de verschillende politiediensten door elkaar gehaald wordt.
Aan de hand van praktische voorbeelden uit vroegere dossiers, laat Alain REMUE het publiek kennismaken met hoe een onderzoek echt wordt opgestart. Hoe het onderzoek verloopt. Met welke middelen het team zijn werk doet. Wat het vervolg is van zo een onderzoek?

 

Tevens krijgt U enkele tips over hoe te handelen als U zelf met een verdwijning zou worden geconfronteerd.
 
Donderdag 4 mei 2017 – 20 u.
 
Stedelijke Colibrantzaal,
Deensestraat 6-7 (achterzijde bibliotheek) 2500 Lier
 
De basisprijs is 4€, gereduceerde prijs (leden,Gomor,jongeren) 2€.
 
Tekst + foto: organisatie
Begindatum: 
donderdag, 4 mei, 2017
Einddatum: 
donderdag, 4 mei, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK