OVEREENKOMST TUSSEN STEDELIJKE ACADEMIE VOOR SCHONE KUNSTEN LIER EN FILIAAL BEELDENDE KUNSTEN BOECHOUT

De stad Lier en de gemeente Boechout hebben besloten om het filiaal van de Academie voor Beeldende Kunst in Boechout over te hevelen naar de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Lier. Het filiaal van Boechout, gelegen in de lokalen achter de Wigwam in de Lange Kroonstraat, is momenteel een onderdeel van de Gemeentelijke Academie van Hove. Per 1 september 2017 komt hier een einde aan. Vanaf dan zal het lesaanbod Beeldende Kunst lagere graad gecoördineerd worden door de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Lier. Zodoende organiseert Boechout al het kunstonderwijs op haar grondgebied onder één inrichtende macht.

De academies in Lier omvatten twee hoofdzetels: sinds 1922 enerzijds de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. En sinds 1793 anderzijds de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Beide academies bieden kwalitatief kunstonderwijs in Lier en omstreken. De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans heeft zeven filialen: in Berlaar, Boechout, Nijlen en Zandhoven (sinds 1978), 1991), Ranst (sinds 1991)2002), Lint (sinds 2000), Malle (sinds  2002). De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten heft twee filialen: in Ranst (sinds 1991) en Malle (sinds 2015). Vanaf 1 september mag daar het filial Beeld in Boechout bijgerekend worden. Het gaat om zes lagere graadklassen met 70 leerlingen van 6 tot 12 jaar. De overeenkomst betekent voor deze leerlingen  niet direct een verandering. De geplande lessen blijven doorgaan zoals voorheen. Alleen zal de inschrijving voor volgend academiejaar via de academie in Lier gebeuren of online via www.academielier.be. Dit is mogelijk vanaf de opendeurdag in Lier op zaterdag 13 mei.

Volgens burgemeester Frank Boogaerts versterkt de overeenkomst de samenwerking in de regio. Schepen Ivo Andries is van oordeel dat het de Academie voor Schone Kunsten sterker maakt in mogelijkheden en dat de administratie, de promotie, de communicatie, het personeelsbeleid en de pedagogische aanpak kunnen geoptimaliseerd worden.  Burgemeester Koen T’Sijen van Boechout is er sprake van een belangrijke administratieve vereenvoudiging. Bovendien kan een globale visie op het kunstonderwijs ontwikkeld worden. De samenwerking met Lier verloopt uitstekend. Het is niet uitgesloten dat we in de  toekomst ook samen Dans gaan aanbieden, of misschien zelfs over een paar jaar een extra filial voor muziek kunnen opstarten in de deelgemeente Vremde.

De werking van het filiaal Beeldende Kunst in Boechout blijft gewoon doorlopen. De overeenkomst voorziet zelfs dat de huidige leerkrachten gewoon worden overgenomen, indien ze dit wensen. Boechout blijft de lokalen achter de Wigwam ter beschikking stellen en een deel van de werkingskosten dragen. Een deel van de werkingskosten blijft gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Lier zal ook material ter beschikking stellenleerlingen verzekeren en de inschrijvingen van de leerlingen coördineren., 

Begindatum: 
dinsdag, 7 maart, 2017
Einddatum: 
zaterdag, 13 mei, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK